top of page

Psikofarmakolojik İlaç Tedavisi

Psikofarmakolojik İlaç Tedavisi; bir tıp alanı olan çocuk ve ergen psikiyatristinin danışandaki mevcut psikolojik sorunun/bozukluğun düzeltilmesinde gerektiğinde başvurduğu özel bir grup ilacın kullanılmasını ifade etmektedir.

Neden İlaç Kullanırız?

Bilindiği gibi tıpta ilaçlar 20-30 yıllık ARGE çalışmalarının sonucunda toplumun sağlığı için üretilen ve etkinlik/tolerans/yan etki bağlamında dikkatle yapılandırılan özel maddelerdir.


Drug olarak adlandırılan ilaçlar aslında zehirdirler. Ancak terapötik aralık dediğimiz bir aralıkta kullanıldıklarında zarar vermek yerine mevcut hastalıkta fayda vermesi öngörülen maddelerdir.


Bir çocuk ve ergen psikiyatristinin çocuk ve ergen danışanları için hassas dozlarda ve etkili titrasyon süreci oluşturarak yan etki kontrolünü bırakmadan uygun ilaç tedavisi planlamasıyla yapılır. Ancak bu durumun yeterince gerekli olduğunu hekimin kanaat etmesi gerekmektedir. Örneğin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen DEHB'nin tedavisinde halen en etkili yöntemin ilaç tedavisi olmasından dolayı ilaç tedavisinin başlanması gerektiğini çocuk ve ergen psikiyatristi aileyle paylaşabilir. Ancak kaygı bozuklukları gibi hastalıklarda ilk adım çoğunlukla psikoterapi olduğu için ilaç tedavisinin terapi süreci içerisindeyken gerekmediği olur.


Unutulmaması gereken; ilaç tedavisi hekim tarafından gerçekten gerekliyse başlanır. Bunun için mutlaka danışanın ailesinden gerekli izin alınır.


İLAÇLAR ZARARLI MIDIR?

Tüm ilaçların milyonda bir ihtimal de olsa karaciğer ya da böbrek yetmezliğine neden olabileceğini biliyoruz. Dolayısıyla ağrı kesici ya da alerji ilaçları gibi görece toplumca daha hafif kabul edilen ilaçlar bile böyle ağır yan etkiler oluşturabilir.


Psikiyatr




bottom of page