Çocuklarda Mastürbasyon

Çocuklarda Mastürbasyon Nedir?

Çocuklarda mastürbasyon, annelerin ve babaların bazen nasıl tepki vereceğini bilemediği bir durum olabilir. Unutmamanız gereken bir şey var ki o da çocuklarda mastürbasyon her zaman korkulacak bir durum değildir. Aksine çoğu zaman normal gelişim sürecinin bir parçasıdır. Kendine zarar verecek şekilde ve herkese açık yerlerde bu davranışı sergilemediği sürece müdahale etmemelisiniz. Onu utandıracak herhangi bir davranıştan uzak durmanız gerekir.

Çocuklarda Mastürbasyon Davranışı Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda cinsiyet-cinsel gelişim süreciyle birlikte kendine dair merak da başlar. Bu dönemde çocuk, kendini keşfetmeye çalışır. Mastürbasyon çok küçük yaşta başlamışsa çocuğun merakını giderecek bilgiler vermeyi deneyebilirsiniz. Bunun için yaşına uygun, insan bedenine dair bilgilerin yer aldığı kitaplar kullanabilirsiniz. Görsel anlatımı, çocuğun algılayabileceği ve onun yaşına uygun şekilde hazırlanmış bu kitaplar, çocuklara doğal gelişim sürecini anlatmaya yardımcı olur.

Normal Gelişimin Bir Parçası mı?

Cinsiyetin fark edilmesi, herkesin çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde yaşadığı doğal bir süreçtir. Mastürbasyonu ayıp ya da günah gibi göstermek, çocuğun yetişkinlikte cinselliğe karşı olumsuz bir bakış açısına sahip olmasına neden olabilir. Çocuklarda mastürbasyon, yetişkin cinselliğinden farklıdır. Cinsel haz kavramı henüz gelişmemiştir. Çocuk bunu sadece keyif almak, eğlenmek ya da kendini uyarmak amacıyla yapabilir.

Mastürbasyonun Nedenleri?

Çocuklarda mastürbasyonun nedenleri arasında ilk sırada ilgi eksikliği gelebilir. Aileden yeterli tatmini alamayan çocuk, kendine yönelerek mastürbasyonla haz almaya odaklanabilir. Bu davranış, psikolojik nedenlerle ve stresle de ilişkili olabilir.

Psikolojik Nedenler

Duygu düzensizlikleri yaşayan çocuklar da mastürbasyon yapma eğilimi gösterebilir. Sosyallikten uzak olmak, erken yaşta memeden kesilmek gibi durumlar duygusal tatminden yoksunluk yaratabilir. Evde gergin bir ortam, boşanma, anneden yeterince bakım alamamak, annenin kaybı ya da uzun hastalığı bu davranışa yöneltebilir.

Porno içeriğe maruz kalmak, istismar gibi ciddi durumlar da erken yaşta cinsel davranışlara yol açabilir. Böyle durumlarda travmaya işaret eden başka davranışlar da gözlemlenebilir. Bu nedenle uzman desteği şarttır.

Çocuğun Sıkılması veya Stres Yaşaması

Anne ilgisinden mahrum kalma, evdeki stresli ortam, çocuğu farklı bir arayışa yönlendirebilir. Yetişkinler, çocukların yaşadığı olayların etkisini her zaman fark edemeyebilir. İlgi eksikliği ve stres, mastürbasyon davranışını tetikleyebilir. Bu davranış çoğu zaman merakla başlar; ancak boşluk hissini doldurma aracı haline gelebilir.

Ebeveynler Ne Yapmalı?

Çocuk mastürbasyonu her zaman endişe verici bir durum değildir. 3 yaşından büyük çocuklar için bu davranış kendini tanıma sürecinin bir parçası olabilir. 3-6 yaş arasında bu davranışı sergilemesi normal kabul edilir. Bu onun için bir cinsel haz değil, bir gıdıklanma ya da rahatlama hissi olabilir.

Çocuk, özel bölgelerin başkasının yanında açılmaması gerektiği bilgisine sahip olmayabilir. Böyle bir davranış sergilerse dikkatini başka yöne çekebilirsiniz. Sonrasında baş başa kalındığında, özel bölgelerin sadece kendisine ait olduğunu ve başkalarının yanında gösterilmemesi gerektiğini anlatabilirsiniz.

Sürtünme davranışı çocuklar için eğlenceli bir aktivite olabilir. Ancak onu sürekli izlemek, sorgulamak, ne yaptığını açıklamaya zorlamak çocuğun utanmasına neden olabilir. Bu baskı, yalan söylemesine ya da cinsellik konusunda olumsuz kalıplar geliştirmesine yol açabilir. Ebeveyn rehberliği, sağlıklı bir psikoseksüel gelişim için hayati önem taşır.

Müdahale Etmeli mi?

Çocuk bu davranışı sadece oyun gibi yapıyorsa müdahale etmeye gerek yoktur. Uyku öncesi yaptığı mastürbasyon davranışı rahatsızlık vermiyorsa müdahale edilmemelidir.

Eğer toplum içinde yapıyorsa, özel bölgelerin başkalarının yanında açılmaması gerektiği açıklanmalıdır. Ancak bunu yaparken “ayıp”, “günah” gibi kavramlardan uzak durulmalıdır. Kadın ve erkek vücudu yaşına uygun şekilde anlatılarak merak giderilmelidir.

Uygun Yaklaşım Nasıl Olmalı?

Çocuklar ergenlikten önce birine cinsel anlamda merak duymazlar. Merakları, vücutlarını keşfetmeye yöneliktir.

Cinsel davranışları, yaşlarına uygun şekilde bedenlerini tanıma süreci olarak değerlendirmek gerekir.

Ne Zaman Uzman Desteği Alınmalı?

Mastürbasyon saplantılı hale gelmişse ve toplum içinde sürüyorsa, gelişimsel bir problem olabilir. Çocuğun olayları kavramakta zorlandığı ya da cinselliğe dair bir travma yaşadığı düşünülebilir. Bu durumda uzman desteği şarttır.

Davranışın Sıklığı ve Şiddeti

Küçük yaşta görülen sürtünme ya da kendine dokunma davranışı gün içinde sık tekrarlanıyorsa bu enerjiyi oyuna yönlendirebilirsiniz. Boyama, yapboz gibi aktivitelerle ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Günde bir iki kez yapılan davranış normal kabul edilir. Ancak fazlası için alternatif faaliyetler önerilmelidir.

Dini ve Toplumsal Yorumlar

Dini ve toplumsal yorumlar, çocuğun cinselliğe bakışını olumsuz etkileyebilir. Mastürbasyonun bitmesini sağlamaz, merak duygusunun bastırılmasına neden olur. Bu da farklı yollarla giderilmeye çalışılabilir.

Ailelerin Geleneksel Tepkileri

Anne ve baba bu konulara hazırlıksız olabilir ve sert tepkiler gösterebilir. Bazı aileler bu davranışı anormal kabul ederek çocuğu suçlayabilir. Ancak bu, duygusal regülasyon eksikliğine yol açabilir. Kızmak, bastırmak yerine gözlem yapmak ve gerekirse profesyonel destek almak daha sağlıklıdır.

Uzman Bakış Açısıyla Değerlendirildiğinde Mastürbasyon

Çocuk mastürbasyonu genellikle kendi odasında ve uyku öncesi yapıyorsa, endişe edilecek bir durum değildir. Eğer başkalarının yanında yapıyorsa dikkatini dağıtarak davranışın önüne geçebilirsiniz. Oyun hamurları, açık havada oyunlar gibi aktivitelerle ilgisini farklı yönlere çekebilirsiniz. Endişeleriniz varsa bir uzmana başvurarak süreci daha sağlıklı şekilde yönlendirebilirsiniz.

Danışanlarımız Nediyor?
Ş.A
Ş.A

Burayı internetten buldum. Çocuğumun ergenlikle ilğili başlayan bazı sorunları vardı. Bu sorunlar okul başarısını da etkilemeye başlamıştı. Bir çok yol denedik ama durumlar hep başa sardı. Doktorumuz ile ona nasıl yaklaşabileceğimizi öğrendik. Artık evde sorunsuz bir ergenimiz var. Hem biz hem de çocuğumuz huzurlu. İyi ki İstanbul Çocuk Psikiyatri diyorum.

V.A
V.A

Önceleri bu tür tedavilere karşı çok ön yargılıydım ama Rabbim sonsuz kere razı olsun, doktorumuzla tanıştıktan sonra bu ön yargım tamamen kırıldı, çocuğumuzla ilgili çok çok ciddi olumlu sonuçlar aldık. Gerçekten samimiyetle, tavsiye ediyorum. Hocam işinde gayet uzman. Teşhisi, yönlendirmeleri ve tedavi yöntemleri mükemmel. Herkese tavsiye ediyorum. Hocama da buradan tekrar selamlarımı, saygılarımı iletiyorum. Çocuklarınızın geleceği için mutlaka dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı veya hiperaktive bozukluğu sıkıntıları varsa mutlaka ama mutlaka hocamla tanışmanızı öneriyorum.

C.Y
C.Y

Sürecin en başında tedavi alıp almama konusunda fazlasıyla kararsızdım. Böyle bi sürece başlamanın benim için faydalı olup olmayacağından emin değildim. Ama şuan diyorum ki iyi ki başlamışım. Ben bu sürece başlayalı 10 seans oldu ve Ömer beye ilk geldiğim kişiyle şuan dönüştüğüm kişi arasında büyük bi fark var. Ve şuan dönüştüğüm kişiden ve içimdeki potansiyeli zamanla ortaya çıkarıyor oluşumdan çok mutluyum. Kendi aşamadığım şeyleri aşmamda bana çok büyük katkıları oldu. Konumu rahattı. Randevu saatlerinde herhangi bi aksama olmadı. İletişim konusunda da profesyonelce hareket edildi. Sonuç olarak bu süreçte kötü diyebileceğim herhangi bir şeyle karşılaşmadım. Benim için son derece güzel ilerleyen bi süreçti ve hala devam ediyorum. Elimde olsa hiç bırakmam 🙂

K.N
K.N

Bir kere gelmiş olmamıza rağmen tüm detayıyla bizimle ilgilenen saat kavramı asla olmayan özellikle söylüyorum cünkü bir saat diye konusmustuk öncesinde nerdeyse 1.30 saatten fazla ilgilendi ömer bey bizimle cıkarken de gerçekten ücret için çalışmış olsaydı mutlaka gelin derdi ki ne zaman danısmak için isterseniz gelin dedi kendisi devamlılık gerektirecek bir durum yok diye ekledi biz cok memnun kaldık ne zaman danısmak istersek yine kendisini tercih edeceğiz bir kez daha teşekkür ederiz kendisine.

P.S
P.S

Doktorumuzla çok güzel bir süreç geçirdik. Çocuklarla iletişimi gerçekten çok güçlü, harika bir dinleyici ve onların dünyasını, duygularını,davranışlarını çok iyi yorumluyor. Aklımızdaki tüm soruları içtenlikle yanıtladı ve her seans çok verimli geçti. Oğlum her randevuya istekle ve mutlu bir şekilde gitti, bu da onun güven veren yaklaşımını gösteriyor. Süreç boyunca farkındalıklarımı artırdı; bazen hayat içinde çok basit görünen şeylerin çocuklar için ne kadar büyük anlam taşıdığını fark etmemi sağladı. Kendisinin ilgisi, sabrı ve rehberliği harika!

T-S
T-S

Rehber öğretmenin tavsiyesiyle gittik. Dehb olan oğlum için gittik. İlk gittiğimizde çok belirsizlik içindeydik. Kaos durumundaydık. Kendisi çocuğumuzun teşhisini koydu. Neler yapmamız gerektiğini söyledi. Bize çok güzel rehberlik etti.
Sadece çocuk odaklı değil, aynı zamanda tedavi sürecinde anne babanın da psikolojisini önemsemesi çok değerliydi.
Dehb li çocuklara bakış açısı çok güzel. Her çocuğun özel olduğu, illaki bir etiket takılmaması gerektiği, çocuğun iyi olması için önce anne babanın sakin ve huzurlu olması gerektiği gibi bir çok konuda bizi uyandırdı. Her sıkıştığımızda uzaktan da olsa cevap verdi bilgilendirdi. Kesinlikle tavsiye ederim hocamızı..

Anasayfa
Whatsapp
Ara
Randevu
İletişim